Co by tu... od kuchni :)

Przepis Ani D:
Kotlety jaglano-słonecznikowe
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki pestek słonecznika
2 cebule
bazylia
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
sól
olej
3 łyżki mąki grahama lub innej razowej
1 łyżka sezamu

Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące.


Kasza jaglana z warzywami - wskazówki (bo nie przepis, gdyż przepisu nie ma)
1. Usiekać drobniutko czosnku (można razem z nim cebulki lub pora też) i podsmażyć aż zacznie solidnie pachnieć na sporej ilości oleju lub oliwy (co kto lubi) w głębokiej patelni (takiej, żeby pomieściła porcję dla całej rodziny)
2. Wsypać w to suchą kaszę i smażyć na tym oleju z czosnkiem (tudzież również innymi smrodzidłami) aż kasza będzie się robić biała. Mieszać, co by nie przywarło ani się nie przypaliło.
3. Mieszając kaszę przygotować warzywa (nie wszystkie razem):
- suszone lub świeże (obrane) pomidory pokroić w małe kawałki,
- cukinię zetrzeć na tarce (bardzo warto!),
- kalarepkę zetrzeć na tarce,
- kalafiora lub brokuła troszku na małe różyczki podzielić,
- zielony groszek obgotować albo odcedzić z zalewy (jeśli kupny),
- fasolkę szparagową obgotować,
- zamiast powyższych można zwykłą włoszczyznę w słupki poddusić
4. Wrzucić stopniowo warzywa do kaszy i podlać wodą (w ilości "na wyczucie").
5. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą w miarę potrzeb (żeby się zupa nie zrobiła).
6. Jak kasza już wygląda na miękką warto dodać soku lub przecieru pomidorowego.
7. Przyprawić do smaku - solą i ulubionymi ziołami (pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, majeranek, tymianek, cząber, rozmaryn, lubczyk czy co tam komu w duszy gra).
8. Można dołożyć podsmażone mięso (Namor sugerował baraninę ale drób też pasuje, a i wieprzowina powinna być OK)
9. Można posypać tartym żółtym serem.


Kasza jaglana na słodko - wskazówki, porcja niewielka (na jedno przysiąście dla matki z kilkorgiem głodnych dzieci).

1. Szklankę suchej kaszy wsypać do nagrzanego rondelka i prażyć mieszając.
2. Jak kasza zacznie pachnieć dodać do niej, wedle uznania:
- wiórków kokosowych
- posiekanych orzechów, czy migdałów
- rodzynek
- pokrojonych moreli, daktyli, fig
- innych drobnych smakowitości
3. Chwilę podprażyć wszystko mieszając (nie przypalić!)
4. Wlać 2,5 szklanki wody, można posolić trochę i masełka dołożyć albo oleju kokosowego czy sezamowego.
5. Jak się zagotuje, to zmniejszyć ogień do minimalnego i zostawić pod przykryciem.
6. Gdy kasza, z grubsza, wchłonie płyn wkroić świeże owoce wg uznania:
- jabłka, 
- gruszki.
- śliwki,
- obrane brzoskiwinie,
- banany,
- czy co tam komu w domu zalega ale raczej takie mniej soczyste (nie truskawki, pomarańcze czy ananasy).
7. Można przyprawić, czym kto lubi - np. cynamon, kardamon, goździki
8. Zostawić na minimalnym ogniu pod przykryciem, żeby się owoce rozciapały, a kasza doszła.



Chleb z kaszą jaglaną
100 g kaszy jaglanej
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
300 g mąki pszennej t.450
2 łyżki brązowego cukru
25 g masła
2 łyżki maku
1 żółtko
100 g śmietany 18%
łyżeczka soli

Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy litrem wrzątku, pozostawiamy do obcieknięcia.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy cukier, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy całość. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy mak i kaszę jaglaną. Smażymy całość na małym ogniu przez około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, żółtko, śmietanę i sól. Wsypujemy zawartość patelni i wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Przekładamy do miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość, lekko je wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Ponownie odstawiamy do rośnięcia - na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni (170 z termoobiegiem) piekarnika i pieczemy przez około 45 minut na dolnym poziomie. Gotowy chleb zostawiamy w piekarniku na 10 minut, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Placki jaglane z boczkiem

To był eksperyment kulinarny. Okazał się bardzo pyszny. W dodatku z moją 
ulubioną kaszą jaglaną. Za dopełniacz posłużyło mi tutaj kupione puree
ziemniaczane w proszku, takie na smażone placki (nie puree
przygotowywane z masłem i mlekiem). Aromatu dodaje placuszkom boczek,
więc nie rezygnujcie z niego. Placuszki najlepiej smakują bez żadnych
sosów. Jedyne co do nich pasuje to kubek ulubionego (zimnego) kefiru lub
maślanki czy kilka łyżek twarożku ze szczypiorkiem, położone na
plackach zdjętych prosto z patelni.
Składniki:
duży kubek jogurtu naturalnego
3 jajka
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
150 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
około 120 g surowego puree ziemniaczanego
ewentualnie 2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, suszony majeranek
olej do smażenia
Jajka wymieszać z jogurtem, dodać kaszę, boczek i powoli wsypywać puree. 
Wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Wtedy dosypać ewentualnie mąki oraz
przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzany olej kłaść po 2
łyżki ciasta na każdy placek. Wyrównać powierzchnię. Smażyć z obu stron
na rumiano. Na ręczniku papierowym osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać
na ciepło.



Pierniczki Teściowej Moniry
0,5 kg mąki
20 dkg cukru pudru
karmel z 5 dkg cukru
10 dkg masła
3 dużę łyżki miodu
1 dkg sody oczyszczonej
2 jajka

+ przyprawy - warto samemu zmielić zamiast kupować gotowe (do piernika). Dla dzieci to frajda.:bigsmile:

2 płaskie łyżeczki goździków
0,5 gałki muszkatułowej
1 duży cukier waniliowy
2 łyżki kakao
3-4 łyżeczki cynamonu
ziele angielskie
kolendra
pieprz ziołowy
anyż
(4 ostatnie niekoniecznie)

zrobić karmel, dodać miód - ostudzić
utrzeć masło z jajkami i cukrem, dodać karmel i przyprawy
na końcu dodać mąkę z sodą
zagnieść jak ciasto na pierogi
odstawić (najlepiej w folii żeby nie wyschło)
wałkować na grubość 0,5 cm - wykrawać pierniczki
piec 10 min w 220

na ciasteczkach układamy orzechy i migdały (przed pieczeniem). Po pieczeniu polukrować.
Pieczemy je w Mikołaja i przechowujemy szczelnie zamknięte. 
Są pyszne.


Pierniczkami Pettsona (i Findusa) od Marceliny
Ciasto teoretycznie powinno leżakować 4 tygodnie, ale trzy, a nawet dwa, w zupełności wystarczą. Trzeba upiec na parę dni przed świętami. Miękną szybciej, jeśli do słoja czy puszki dorzuci się skórkę jabłka. 

1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
wszystkich było pół szklanki.
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym
miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
tygodni.
Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach.
Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać, właśnie jak Findus.

Przepis znalazłam w necie, autorka - Silje.amj.


Tort czekoladowy z migdałowymi waflami od @juki
Wafle migdałowe:
4 białka
50 g cukru
200 g migdałów
50 g bułki tartej
2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę

Migdały zmiksuj, wymieszaj z tartą bułką. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodawaj stopniowo cukier, ubijając dalej, aż się rozpuści. Wymieszaj delikatnie migdałami. Piekarnik rozgrzej do 140 st. C. Masę rozsmaruj cienką warstwą (grubości ok. 0,3 cm) na natłuszczonym pergaminie. Przygotuj 6 pojedynczych wafli. Piecz ok. godziny. Zdejmij z pergaminu, ostudź. Przytnij wafle do jednego wymiaru. Świeżo przygotowaną masą smaruj warstwy i układaj piętrowo, mocno przyciskając. u Wyrównaj brzegi i całość posmaruj rozpuszczoną z masłem gorzką czekoladą. 

Masa czekoladowa:
300 g gorzkiej czekolady
300 ml kremówki
150 g miałkiego cukru
50 g kakao
200 g miękkiego masła
4 żółtka
armaniak, rum, koniak, brandy

Schłodzoną kremówkę ubijaj mikserem, stopniowo dodawaj połowę cukru. Kiedy cukier się rozpuści, a kremówka będzie ubita, ale nie sztywna, odstaw do lodówki. Czekoladę rozpuść na parze. Masło zmiksuj z drugą połową cukru na puch, dodaj kakao i wmiksuj po kolei żółtka. Gdy krem będzie spójny, dodaj ciepłą czekoladę, dalej miksuj. Po chwili dodaj ubitą śmietanę. u Dopraw krem alkoholem. Świeżo przygotowaną masą smaruj wafle."
Można tę masę zastosować również do tortu na zwykłym biszkopcie. nie lubię tortów, ale ten jest naprawdę wyśmienity.


Pierniki od Agusi
500 g mąki
200 g cukru pudru
150 g zmielonych orzechów włoskich
1 przyprawa do pierników
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g masła
2 jaja
2 łyżki mleka
aromat pomarańczowy (ilość wg uznania)

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i odstawić na co najmniej 12 godzin na najniższą półkę lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki. Piec w 200 st od 10 -15 min. Polukrować i ozdobić.

Ciasto ma tę zaletę, że pierniczki od razu po upieczeniu można zjeść 


Pierniczki od matki-Olka:
1/2 kg mąki
20 dag płynnego miodu
20 dag cukru pudru
1 jajo
12 dag masła roztopionego
paczka przyprawy do piernika
łyżka ciemnego kakao

Poczynając od mąki, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, wyrabiamy na elastyczną kulę ciasta. Potem wiadomo, wałkujemy i wycinamy i pieczemy. Kuniec.


Przepis na pierniczki IrenyB 
1 kg mąki, kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki śmietany, 3 jajka, przyprawa do piernika (jeśli ktoś lubi bardzo korzenne, to 2 przyprawy).
Bez podgrzewania miodu. Wszystko razem wymieszać, cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki. Do gorącego piekarnika na 9-10 min. Piekarniki są od razu do jedzenia, nie trzeba czekać, aż zmiękną.


Piernik Basji
Ciasto:
1 kg mąki
0,5 kg ciepłego rozpuszczonego miodu
20 dag cukru
2 opak. przyprawy do piernika
4 jaja
25 dag ciepłego rozpuszczonego masła
2 łyż. sody
0,5 szkl. ciepłego mleka

Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki wymieszać w makutrze. Ciasto szczelnie przykryć w kamionkowym naczyniu i pozostawić na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu.

Po 2 - 3 tygodniach podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i położyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec każdą część 5 minut w 220°C.

4 słoiki powideł śliwkowych

Masa:
2 kostki masła
5 jajek
40 dag cukru
8 lyż. kakao

Utrzeć masło.
Jaja z cukrem ubić na parze. Gdy są gorące postawić naczynie z nimi w zimnej wodzie i dalej ubijać, aż ostygną.
W rondelku rozprowadzić kakao z 1-2 łyż. masła, wystudzić.
Ubite jaja i kakao dodawać powoli do ucieranego masła, aż powstanie gładka masa.
Przełożyć ciasto:
placek - masa - placek - powidła - placek - masa - placek - powidła

Polewa:
1/4 l śmietany kremówki
1 szkl. cukru
4-5 łyżeczek kakao

Składniki wymieszać w rondelku i gotować z 11 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Polać przełożone ciasto. Na wierzchu posypać orzechami i migdałami.

Zrobić ciasto 3-7 dni przed świętami. 


Ciasto na piernikowy domek od Ojejuju - może stać miesiącami i nic się nie dzieje, najwyżej dzieci lukier obgryzą

1 kg mąki
1/2 kg miodu
1 szkl cukru
200 g margaryny
2 jajka
1 łyżka kakao
przyprawa do pierników

Do mąki dodać stopioną margarynę,resztę składników,zagnieść i do lodówki na 12 godz-to ważne.
Potem wałkować i piec domki,od razu dwa-jeden dla ozdoby i tworzenia nastroju,drugi dla dzieci do zjedzenia,jest wtedy szansa że ten pierwszy przetrwa.
Ja do ciasta na domek dodaję dużo przypraw,wtedy do domku mogę wstawiś świeczkę i roznosi się piękny zapach-taki świąteczny odświeżacz powietrza.
Oszywiście w domku musi być wtedy jakiś komin lub inny otworek w dachu,i okienka prawdziwe ,nie narysowane lukrem.


Pierniki z żytniej mąki z gazety Familia od Ojejuju
4-5 szkl.mąki żytniej
3 jajka
1szkl cukru
1/2 szkl miodu naturalnego
80 g masła
2 łyżeczki sody rozp.w 1/2 szkl mleka
1/5 łyżki przypraw do piernika

Mikserem utrzeć masło z cukrem, dodawać stopniowo po jajku, dalej miód, przyprawy, mleko z sodą i stopniowo mąkę.
Rozwałkować, wykrawać, piec 15 min w 175 st.
Na początku twarde, po kilku dniach miękną.


Piernik biszkoptowy od Olesi
6 jaj
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. miodu
2 szkl. mąki
łyżka posiekanych orzechów
płaska łyżeczka sody jadalnej
łyżka wody

Żółtka jaj utrzeć dokładnie z cukrem, dodać miód, krótko razem utrzeć. Dodać przesianą makę, sodę wymieszaną z łyżką wody, posiekane drobno orzechy, wymieszać. Na końcu dodać docista pianę z białek, lekko wymieszać. Piec w temperaturze 170-180 stopni 30- 35 minut. Przełożyć kremem śmietanowym, cytrynowym lub czekoladowym, lub wg uznania.


Ciastka kruche od Olesi
50 dag mąki
25 dag margaryny
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
białko do smarowania ciastek

Do przesianej mąki dodać pokrojoną margarynę, Wyrabiać. Stopniowo dodawać cukier puder , proszek do pieczenia, śmietanę i żółtka. Ciasto zostawić na pół godziny w chłodzie. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka, smarować rozbitym białkiem, posypać grubym cukrem, piec 10 minut w temperaturze ok.150 stopni.


Tort miętowy
1. Przygotować biszkopt :
- ubić całe jaja na parze, dodawać stopniowo cukier
- zdjąć z ognia, miksować cały czas aż masa ostygnie i zgęstnieje
- wymieszać mąkę, proszek i kakao ( przesiać przez sito)
- dodawać do masy jajecznej po troszku mąkę, mieszać cały czas drewnianą łyżką
- dużą tortownicę ( 28) wysmarować tłuszczem i posypać grysikiem, wylać ciasto i piec przez 30-40 minut w 175 stopniach z termoobiegiem

2. Rozpuścić After Eihgt ( bez 8 sztuk) w podgrzanej kremówce. Pozostawić na noc w lodówce. Na następny dzień ubić z śmietan-fixem i cukrem waniliowym.

3. Biszkopt przekroić na 3 części, każdy placem nasączyć ponczem i posmarować kremem, układać na sobie. Wysmarować brzegi i wierzch.

4. Ubić kremówkę do dekoracji. Każdą pastylkę przekroić wzdłuż przekątnej. Na torcie zrobić 16 rozetek z śmietany, w każdą włożyć połówkę pastylki.

(Z http://www.wielkiezarcie.com/recipe14914.html)

Tort miętowy Joasi ze Świetlicy
1. Przygotować biszkopt jak wyżej.
2. Przygotować krem jajeczno-maślany:
    - ubić trzy jajka ze szklanką cukru na parze do białości,ostudzić ubijając,
    - utrzeć na puch kostkę masła,
    - ucierając nadal masło, dodawać ubite białka aż dopowstania puszystegokremu,
    - rozpuścić After Eight (400 g) w odrobinie mleka, ostudzić, utrzeć z masą jajeczną.
 3. Przełożyć biszkopt wcześniej nasączony herbatą miętową,
 4. Tort ozdobić kremem i kawałkami After Eight.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz